Priit Kuusk “Laevakokk Wend”

Teema 34: Raamat, mille autori perekonnanimi on mõni puu või põõsas.
Priit Kuusk “Laevakokk Wend” (224lk. Hea Lugu)

93245571_3174901542534001_1311836299581194240_o

Oi, kuidas see laevakoka raamat praegusse karantiiniaega sobib!
Mõnes mõttes olid ju mehed Bellingshausenil ookeani ületades samamoodi kodus kinni, nagu meie praegu, nii et üsna kergelt sai enda koduköögis veedetud tunde samastada Wenna Bellingshauseni kambüüsis veedetud tundidega.
Ok, mul siin kodus ei kõiguta ja supp potist välja ei hüppa, aga temal oli kõikuv pliit ja täiesti pöörane toorainete valik!
Iga päev värsket kala. Ookeanist otse pannile! Mõtlege!!!

*Kalake
Sina ujud meres ja mina olen laevatekil värskes õhus.
Kui suur on võimalus, et just sina lõpetad mu kõhus?

Pole vahet – röövkala või inimkiskja,
keegi ikka tahab sind pintslisse pista!

Sa tule parem minu lauale,
ma püstitan retseptiga mälestusmärgi su hauale.

Hindan sind kõrgelt ja söön naudinguga iga kell,
sest ma tean – sa oled Kuldmakrell!
(Lk137)

Raamatutarkus: Iga kord, kui värsket kala puhastada või fileerida, tuleb jäänustele peale visata kohvipaksu. Ei lähe haisema!
Järgmisel korral proovin.

Wennalikult hoogsas stiilis ja ilma peenutsemiseta kirjutatud raamat. Palju on söögist, aga palju on ka merest, meestest, mõtetest ja tunnetest. Väga toredad on teiste meeskonnakaaslaste tekstid, mida nad peale meresõitu raamatu jaoks kirjutanud on. Rääkimata suurest portsust põnevatest retseptidest, mis raamatu viimasesse neljandikku on koondunud.
Kindlasti tahan sealt ühtteist katsetada! Näiteks kõige viimane retsept: Kapteni kotletid.

Wend kirjutab, kuidas eestlased armastavad tilli! Seda lisatakse suurel hulgal kõigele, mida suhu pannakse ja selline tegevus ajab välismaalased hulluks. Facebookis on tõepoolest olemas ka raamatus mainitud grupp “The Anti Dill on Everything Movement of Estonia”, kuhu postitatakse tilliga maitsestatud/kaunistatud söökide pilte ja kirutakse eestlaste hullu maitset. 😛 Päris lõbus grupike!
Aga mina kirusin just täna hommikul ennast, et viimasel poeskäigul till ostmata jäi … Salati peale polnudki midagi riputada …

*Võileib tuleb planeerida, joonestada ja ehitada! Minu ilusaim on ahjus kuivatatud õhuke rukkipala viil, mis krõbiseb su peas nii, et summutab ka südametunnistuse hääle. Taluvõi, tilli (TILLI!!!), küüslauguviilude ja isetehtud pasteediga, peal mahlakad, natuke soola-pipraga seisnud tomativiilud … (Lk81)

*Eilsed jäägid on homsed üllatused!
Seda korrati raamatus kümneid kordi, et mitte midagi pole vaja ära visata! Toidutegu tuleb planeerida nii, et toitu ei raiska. Väga mõnus oli lugeda, sest mul saab kodus esmaspäevasest sigudikuga ahjupraest teisipäevaks tomatine lihakaste ja kolmapäevaks klimbisupp. Ära ei viska midagi.
Ma vähemalt väga püüan nii kokata!
Huvitav, kas Wend kokkab kodus ka nii kokkuhoidlikult ja targalt planeerides?

*Elu on täpselt nii ilus ja suur kui ilusaks ja suureks sa ta mõtled. (Lk181)
NB! Bellingshauseni merereisi sarja on võimalik praegu vaadata nii ETV+ kui Inspira kanalil.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s