Kanelbullens Dag – 4.10

Ehk – kaneelisaiade päev Rootsis.

Rootslased peavad seda tähtsat päeva alates 1999. aastast. Esimesel aastal tähistati sellega Rootsi kodupagarite 40-aasta juubelit. Tore oli lugeda kaneelisaiade võistlustest – kõige suuremate ja kõige huvitavamate saiade kategoorias, kõige omapärasema kujundusega saiadele 🙂

Lugesin sest päevast tööjuures. Mõtlesin, et näe – oleksin täna vaba, võiks ju ise ka saiatada! Siis otsisin ühelt Rootsi lehelt retsepti, kirjutasin üles, mida vaja läheks.. Peale tööd käisime poes. Mainisin Lynxile, et teeks täna kanelbullareid.. Kuna ta ei öelnud, et mis sa hakkad peale tööd mässama, vaid oli ideega täitsa rahul, siis nii läkski!
Mida ma poest ei leidnud, olid paberist korvikesed, kus saiu küpsetada tuleks! Oli igasugu muffiniümbriseid, aga mitte saiamõõdus voltservalisi pabereid 😦

Ma küpsetasin täna oma esimesed saiakesed! Vatnii. Üllatus-üllatus, ei olnudki raske töö ja ei läinudki aiataha. Vastupidi – ulmeliselt head olid! Täiuslikkusest puudus vaid tõelise Rootsi tunnelbana lõhn.. Kaneelisaiad seostuvad mul alati hommikutega Rootsis, kui tunnelbanaputkades müüakse tööleminejate snäkiks bullareid kohviga 🙂

Panen retsepti kirja. Kahjuks ei saa kirja panna lõhna, mis meil nüüd majas hõljub!

Rootsi kaneelisaiad

25gr pärmi (kasutasin kuivpärmi)
75gr võid
2,5dl piima
0,5dl suhkurt
1tl soola
1tl kardemoni
7dl jahu

Täidis:
100gr võid
1dl suhkurt
3kuhjaga tl. kaneeli

Saiade peale muna ja pärlsuhkurt

Segada kõik kuivained. Lisada piim ja sulatatud või. Sõtkuda korralikuks taignaks.
Jätta umbes tunniks rätiku alla kerkima.

Tunni möödudes saab taigna ristkülikukujuliselt lauale laiali rullida, määrida see ühtlaselt täidisega, keerata tihedasse rulli ja seejärel rull umbes 1,5 cm juppideks lõigata.
Rullid küpsetuspaberiga vooderdatud pannile, munaga üle ja pärlsuhkur peale.
200C ahju umbes 12 minutiks.
Selle ajaga jõuab täpselt külmkapist piimapaki välja võtta ja taldrikud saiade ootele sättida!

Väike tip ka ühelt targalt Rootsi lehelt – selle asemel, et muna saiadele pintsliga määrida, võib neid hoopis piserdada muna, vee ja väikese soola seguga! Pidi saiakeste jumele hästi mõjuma 🙂

Advertisements

5 thoughts on “Kanelbullens Dag – 4.10

  1. Oh mul on juba pikka aega kaneelisaiade isu aga see taignaga mässamine on tüütu. No ei võta kaua aega aga siis on kõik sõrmed seda täis, väkk 😀
    Mul vanaema tegi vanasti nii, et pani saiakesed ahju ilma määrimata ja kui kuumaks said juba, siis piserdas veega. Mõni aeg hiljem alles munaga, ilusad pruunikad jäid.

  2. Ma segasin miskriga, seni kuni too hakkas endale tainast ümber kerima 😛 Siis jätkasin suure lusikaga. Ei teinud näppe mustaks 😉
    Igal juhul oli see julgustav kogemus. Nüüd tahaks lihapirukaid ka teha.. Nii nagu vanasti kodus tehti – singi-sibula-munasegu pipraga pirukasse sisse.

  3. Mmmmmm… ehkki diabeetikud peavad hoolsalt palakesi valida, ei suudaks ma mitte alati loobuda ja no lõhn ise on ka juba “midagi väärt” !
    Ja pärmitaigna segamisel on minu jaoks meeldiv tunne see, kui taigen `käe ja kausi küljest lahti lööb`. Siis on taigen valmis kas küpsetamiseks või eelkergituseks.
    Nii, ja nüüd on tänu Sulle jälle väike mõtteke ajukurdude vahel tiksumas – peab ikka ihale järele andma ja suure taignakausi üles otsima !
    Sant.

  4. See munaga piserdamise idee oleks juigati vahva, kui ainult teaks, kuidas munast seda pritsi puhtaks saada!:D Muna on kole kleepjas ja haiseb räigelt kui kuivab ära või lausa mädanema hakkab! Ega muidu mädamunadega käkki ei keerata ja neid loobita, seda haisu on raske maha saada!
    Mina määrin saiakesi vahetult enne ahju panekut munaga ja kui muna ei ole , siis pritsin tavalise veepritsiga saiad üle, pärast ahjust välja võtmist ka piserdan veega üle. Saiad jäävad pehmed ja hõrgud.

  5. Parimad kaneelisaiad, mis ma eales küpsetanud olen! 🙂 Lapsed hävitasid neid usinalt 😉

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s